Bir Şehrin Hafızasında Gezinmek "Intra Muros İstanbul" | Çağlar Fidan
5. sezonun son bölümünde Çağlar Fidan’la Bir Şehrin Hafızasında Gezinmek için buluştuk.
Merhaba,
Sezonun son bölümü haziran ayında yayınlanmış olsa da burada ancak sizinle buluşuyor. Gelecek sezon Üretim Kaydı podcast devam edebilecek mi? Sorusu ise güncelliğini koruyor.
Çağlar’la birlikte İstanbul’un sesini, kokusunu, gölgede kalmış hikâyelerini konuştuk. Müzikle kurduğu ilişkiyi, kayıtlara girmemiş şarkıların peşinden nasıl yürüdüğünü, geçmişin sesini bugünün kulağına nasıl taşıdığını anlattı.
Ada hayatı, ansiklopedi sayfaları, unutulmuş besteler, kıraathane köşeleri, mehtap gezileri derken İstanbul’un iç katmanları bir albümde buluşmuş: Intra Muros İstanbul.
Reşat Ekrem Koçu’dan Şekercibaşı Cemil’e uzanan bu sohbet, sadece bir albümün değil, zamanın ötesinden gelen bir üretme biçiminin de kaydı.
Ece
"Intra Muros İstanbul" albümünde kullanılan görselin hikayesi, Stefan Yeresimos'un "Konstantiniye Efsaneleri" adlı kitabından alıntılanan bir rivayete dayanmaktadır.
Efsanenin Kökeni: Hikaye, 15. yüzyılda kaleme alınmış ancak İstanbul'un 4. yüzyıldaki kuruluş dönemini anlatır. Rivayet, İstanbul'un kurulduğu günlerde bir yılan yuvasından çıkıp sürünmeye başlar. Bir kartal hızla alçalır, yılanı kapar ve havalanır. Konstantin ve çevresindekiler olayı seyrederken, yılan kartalın gırtlağını sıkmaya başlar. Gökyüzünde yükselip gözden kaybolduktan sonra tekrar belirirler ve kavganın başladığı yere düşerler. Yılan kartalı yenmiştir. İnsanlar yılanı öldürüp kartalı kurtarır.
🌟 Çağlar, seni üretim üzerine düşündüren bir kitap var mı? Sorusunu yanıtlıyor.
Bölümün tamamını tüm podcast mecralarından dinleyebilirsiniz.
Bu bölümün bireysel destekçileri Armağan Lale, Beyza Çalıkoğlu, Çağıl Bocut, Pınar İlkiz, Pınar Öcel’e ve kurumsal destekçimiz Yedi Yapım’a destekleri için teşekkür ederiz.